我的版块:
您尚未登录,请登录后查看已收藏版块
站务 | 帮助  

首页 > 论坛首页 > 谈天说地 > 欢乐灌水 > 帖子正文

新 帖 回 复
查看     | 回复 256 我的萬哩長征記(非普通話
本主题由 管理员 约克管家 于 2018/9/29 22:06:25 执行 设置高亮 操作

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
剛自駕遊返,趁記憶尚新,試將行程記錄低
或者壇友們想也自駕遊者有幫助.
歡迎交換心得.
也歡迎提悶,我曉得既就定會盡量解答.

old_old_7 最后编辑于 2018-09-21 14:50:29

回复 引用 收藏 举报
+1
(3)

论坛热帖

小小书童

小小书童
|
     2 楼
一天不花超过60???
路上风景咋样?

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     3 楼
原帖由 小小书童 于 2018/9/20 14:49:46 发表
一天不花超过60???路上风景咋样?......
過後會有詳解,
其中原因之一係朋友肯借出1部Van
免了租車費用.

romeodeng007

romeodeng007
     4 楼
染病人数 7人,这。。。。

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     5 楼
呢個係全程住宿圖,所以能睇到近符整個路程

old_old_7 最后编辑于 2018-09-20 15:39:13

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     6 楼
原帖由 romeodeng007        于 2018/9/20 15:14:22 发表
染病人数 7人,这。。。。......

一個人首發感冒,全車人輪流受感染,無辦法
過呢隻菌殺傷力好低,全車人都係休息兩日就好番晒.

old_old_7 最后编辑于 2018-09-20 15:21:06

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     7 楼
google map無法一次顯示全部地點,衹能分三次續一顯示
以前Microsoft Street 就可以,但以為無需再用,將佢洗鬼左,而家好後悔
唔知邊位大佬有佢crack file比我用呢?

rockeyng

rockeyng
     8 楼
犀利

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     9 楼
首先,講一講前文後理

環遊北美係我幾十年前既夢想
但因事業及其它關係,一直未能成行.
兩年前有感情豐富老親戚金婚紀念,多次力邀我去愛民頓出席晚宴
年頭朋友提起北美自駕遊,並肯借出8人Van仔
朋友$70買左全年通行証,可任意出入幾十個國家公園
好耐都無去過旅行,最近有一個暇想,就係孤身自由行環遊世界
而今次美國自由行主打美國既國家公國,
除左能欣賞各個不同地質公園外
就係對自己體能作一個試驗及評估,能否完環球之夢
各種各種有利因素,令至一拍即合,鐵定暑假成行.

第一站:DABL'S MBAD African Bead Museum

cchan02

cchan02
     10 楼
平均每人病2-3日

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     11 楼
原帖由 cchan02            于 2018/9/20 17:01:44 发表
平均每人病2-3日 
係2。3日,唔係整數

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     12 楼
Olayami Dabls作為一名視覺故事講述員,使用各種材料超過45年。
他的作品使用非洲物質文化的參考來講述有關人類狀況的故事。
使用鐵,岩石,木頭和鏡子,達布爾發現這四種材料是普遍適用於所有文化的主要構件。
在1975年至1985年間,達布爾斯加入了該州第一個非洲裔美國歷史博物館,並在該國第二個,作為策展人和駐場藝術家。
在那裡,他了解到談論民權運動是多麼具有挑戰性,
因為在談論充滿情感的歷史時,沒有固定的視角,
只有數百萬人的記憶和經歷。
這激發了他通過自己的雕塑和他的非洲物質文化收藏創建非洲珠子博物館作為社區理解的空間。

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     13 楼
順便一提,為安全計,我地各家都自備GPS,
亦好在咁樣,先至唔洗蕩失路,
其中一人帶TomTom
另外一人帶Garmin
我因為朋友幫我買左張Data card,準備用google map都夠殺食,
但都為安全計,我裝左兩個offline map,以防萬一.
我唔知大家用乜野,係點可靠法,但今次offline map真係幫助好大.
香港買既Data sim card,除左出名既大城市可用得到之外,
其餘地方係廢既,完全無訊號,衹有一兩個國家公園內勉強用得到
我唔敢怪佢,比如州與州之間既公路,衹要稍為離開大城市(市郊),就收唔到任何訊號.
Garmin 既GPS,一開始用就覺得唔順手,字母盤係以A至Z排列,打字時就真係..........
加上對美國地址格式唔熟,好多時都要攪好耐先搵到地址,甚至係搵唔到.
TomTom比較易用少少,所以大多數時候都用佢.
我唔敢話佢地唔好,但提醒大家,最好先熟習點樣設置同使用.

唔知係咪set錯野,今次全程衹用過一次短程既付費公路,個零銀錢咁多,
比我地估計少好多.

old_old_7 最后编辑于 2018-09-20 20:25:06

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     14 楼
Marvin's Marvelous Mechanical Museum
係同日去既另一個地方
估唔到收埋係一個商場內,外面絕不起眼,但其實係鬧市中一塊珍寶.
唔多講,睇圖啦

old_old_7

old_old_7
| 只看楼主
     15 楼
第一日就去過呢兩度地方,無白費過.
  返回列表 123456 下一页  到第 确定
新 帖 回 复
标题

禁用 URL 识别
禁用表情
禁用 Discuz!NT 代码
使用个人签名
Processed in 296.8851ms; querycount:4